Η προστασία από "ανάρμοστους χώρους" στο Internet
Με αφορμή την περίπτωση της αυτοκτονίας των 39 μελών της παραθρησκευτικής οργάνωσης Heaven Gate (αντίγραφο των σελίδων της οποία μπορείτε να δείτε στην διεύθυνση http://www5.zdnet.com/yil/higher/heavensgate/index.html) αλλά
και τις παλαιότερες συζητήσεις για την πορνογραφία στο Internet, πολλοί είναι οι γονείς και όχι μόνο που ανησυχούν για τις κακές επιρροές που μπορεί να υποστούν τα παιδιά από κακοήθεις και διεστραμμένους ανθρώπους μέσα στο Internet.
Για τον λόγο αυτό, θα αφιερώσουμε αυτό το άρθρο στα προγράμματα προστασίας από την κακή χρήση του δικτύου.
Επειδή η ανησυχία για το θέμα αυτό είναι ήδη αρκετά παλιά, υπάρχουν διαθέσιμα πολλά προγράμματα για προστασία ή αποκλεισμό χρηστών από συγκεκριμένους χώρους στο Internet. Το λογισμικό αυτό χρησιμοποιείται ευρύτατα, όχι μόνο από ανήσυχους γονείς που θέλουν να προστατέψουν τα παιδιά τους αλλά και εταιρείες που είναι συνδεδεμένες στο δίκτυο και δεν θέλουν να "χαζολογούν" την ώρα της εργασίας τους οι υπάλληλοί τους.
Σε γενικές γραμμές τα προγράμματα αυτά λειτουργούν με τους ακόλουθους τρόπους:
1. Ειδικά προγράμματα που τοποθετούνται στον Η/Υ και οι γονείς τα ρυθμίζουν για το τι θα δουν τα παιδιά και τι όχι.
Τέτοια είναι:
Net Nanny http://www.netnanny.com/netnanny/product.html
Πρόγραμμα για προστασία των παιδιών από επισκέψεις σε ανεπιθύμητους για τους γονείς χώρους στο Internet (κόστος 40$). Ο γονιός ορίζει τις ανεπιθύμητες λέξεις κλειδιά (π.χ. όχι φόρτωμα Web σελίδων που περιέχουν την λέξη sex) ή χώρους στο Internet. Ενημερώνεται κατά καιρούς από την εταιρεία δωρεάν για ότι νέο υπάρχει στο Internet που συνιστάται να "μπλοκαριστεί".
CYBERsitter http://www.solidoak.com/cyberdl.htm
Λειτουργεί όπως και το NetNanny (κόστος και αυτό 40$). Διατίθεται δωρεάν demo στην παραπάνω διεύθυνση.
2. Ειδικά προγράμματα που τοποθετούνται στον Η/Υ και οι γονείς τα ρυθμίζουν έτσι ώστε να συνεργάζονται με κάποιον ειδικό server του κατασκευαστή που παρακολουθεί το Internet και συμβουλεύει για το τι θα δουν τα παιδιά και τι όχι. (ο γονιός έχει την τελική απόφαση). Τέτοια είναι:
SafeSurf http://www.safesurf.com/filter/
Πρόγραμμα για προστασία των παιδιών από επισκέψεις σε ανεπιθύμητους για τους γονείς χώρους στο Internet. Υποχρεώνει τις συνδέσεις να ελέγχονται μέσα από το δικό της site που "απαγορεύει" την πρόσβαση σε χώρους που
έχει χαρακτηρίσει η ομάδα της εταιρείας (και έχει ρυθμίσει ο γονιός) σαν ανάρμοστους (κόστος 5$ το μήνα).
SurfWatch http://www.surfwatch.com/
Λογισμικό από την εταιρεία Spyglass (μεγάλη και πολύ γνωστή στο δίκτυο). Παρέχει λογισμικό είτε για μεμονομένο Η/Υ είτε για server. Στο απλό PC λειτουργεί με οριζόμενες από τον διαχειριστή του λέξεις κλειδιά ή χώρους στο Internet που θεωρούνται ανεπιθύμητοι. Ενημερώνεται μηνιαία από την εταιρεία δωρεάν για ότι νέο υπάρχει στο Internet που συνιστάται να "μπλοκαριστεί". (κόστος 50$).
Παρόμοιο πρόγραμμα είναι και το Rated-PG http://www.ratedpg.com/
Ο γονιός μπορεί είτε να ορίσει τι απαγορεύεται (άρα όλα τα άλλα επιτρέπονται) είτε μόνο τι επιτρέπεται (άρα το υπόλοιπο Internet δεν είναι προσβάσιμο). Μπορεί επίσης να παρακολουθήσει όλες τις δραστηριότητες των παιδιών στον Η/Υ .
3.Απλή παρακολούθηση του Η/Υ. Το σύστημα αυτό απλώς παρακολουθεί τι επισκέπτονται τα παιδιά. Έτσι οι γονείς μπορούν να παρέμβουν μόνο κατόπιν εορτής (ελέγχοντας τι έχουν δει και κάνει τα παιδιά τους) αλλά τα παιδιά γνωρίζοντας ότι παρακολουθούνται υπόκεινται σε αυτοέλεγχο.
Ο τρόπος αυτός είναι και εκείνος που φαίνεται πως είναι ο πιο αποτελεσματικός. Λειτουργεί με την πεποίθηση πως είναι αδύνατον να μπλοκάρει κανείς τα πάντα.
Το Internet (αλλά και ο τρόπος που λειτουργεί η ανθρώπινη γλώσσα) είναι τόσο περίπλοκος που στην προσπάθειά του να "φιλτράρει" κανείς το τι θα δουν τα παιδιά και τι όχι, ή θα κλείσει την πρόσβαση και σε χρήσιμα πράγματα ή τα παιδιά θα βρουν κάποιο τρόπο να παρακάμψουν τις απαγορεύσεις που ορίζει το μηχάνημα.
Προγράμματα αυτής της μορφής είναι τα:
Parental Discretion http://www.dai.net/parent/index.html
Παρακολουθεί τι επισκέπτονται τα παιδιά και κρατάει αρχείο για να ενημερώνονται οι γονείς. (Κόστος 40$).
Triple Exposure http://www.ips-corp.com/index2.htm
Παρακολουθεί τι επισκέπτονται τα παιδιά και κρατάει αρχείο για να ενημερώνονται οι γονείς. (Κόστος 30$).
4. Προστασία από την πλευρά του Server. Ο παροχέας Internet τρέχει αυτό το πρόγραμμα για να απαγορεύσει την πρόσβαση σε συγκεκριμένους χώρους σε όλα τα μηχανήματα που παίρνουν πρόσβαση από αυτόν. Κατάλληλο για σχολεία και επιχειρήσεις.
N2H2 server http://www.n2h2.com/
Εγκαθίσταται στον server από τον οποίο έχουν πρόσβαση τα PC και όχι σε ξεχωριστούς Η/Υ. Για τον λόγο αυτό είναι κατάλληλος για σχολεία και άλλους παρόμοιους χώρους. Ο διαχειριστής του ορίζει τις ανεπιθύμητες λέξεις κλειδιά ή χώρους στο Internet.
Αντίστοιχο πρόγραμμα είναι και το WebSENSE http://www.netpart.com/websense97/index.html/
Γιώργος Επιτήδειος
Υ.Γ. Εννοείται πως ο υπογράφων δεν έχει καμμία σχέση με τις εταιρείες που παράγουν ή διανείμουν τα παραπάνω προγράμματα.
Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com |