PlayStation 2. Σκέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας
Πριν από μερικά χρόνια ο τότε υπουργός εξωτερικών (και σημερινός υπουργός πολιτισμού) Θ. Πάγκαλος είχε παρομοιάσει τη Γερμανία με έναν άνθρωπο ο οποίος διέθετε κτηνώδη δύναμη και μυαλό νάνου (ή κάτι τέτοιο) και γι' αυτό δυσκολευόταν να ελέγξει και να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τις δυνάμεις του. Αν και αργότερα ο αθυρόστομος υπουργός μας πήρε (ως συνήθως) πίσω τη δήλωσή του, εγώ θα ακολουθήσω το παράδειγμά του, αναφερόμενος όμως όχι σε ένα κράτος αλλά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Όπως διαβάζω στις σημερινές ειδήσεις, η Ιαπωνική κυβέρνηση έθεσε περιορισμούς στις εξαγωγές της νέας παιχνιδομηχανής της SONY (PlayStation 2) διότι τα προηγμένα συστήματα επεξεργασίας γραφικών που διαθέτει "είναι αρκετά ισχυρά για εκτελέσουν σε πραγματικό χρόνο τους υπολογισμούς οι οποίοι απαιτούνται για να οδηγηθεί στο στόχο του ένας πύραυλος Tomahawk"!
Αν η αντίδραση της Ιαπωνικής κυβέρνησης σας φαίνεται υπερβολική (η αλήθεια είναι πως μπορεί να έγινε και για λόγους marketing), σας υπενθυμίζω πως οι αποτυχίες των πυραύλων Scud του Σαντάμ Χουσείν στον πόλεμου του κόλπου οφείλονταν περισσότερο στα προβλήματα πλοήγησης που αντιμετώπισαν και πολύ λιγότερο στους, αναίτια πολυδιαφημισμένους, πυραύλους Patriot.
Αν όμως ο Σαντάμ δυσκολεύθηκε τότε να βρει τα τσιπάκια που ζητούσε, ένας επίδοξος μιμητής του θα μπορεί απλώς να μπει σε ένα κοινό μαγαζί στη Στουρνάρα ή τα κάτω Πετράλωνα, αποκτώντας για λίγα χιλιάρικα τη δυνατότητα να σκορπίζει τον όλεθρο με πολύ μεγαλύτερη ευκολία απ' ό,τι στο παρελθόν.
Ίσως λοιπόν οι δημιουργοί ταινιών όπως ο Εξολοθρευτής ή το Matrix να βιάστηκαν να προβλέψουν πως κινδυνεύουμε από τις μηχανές οι οποίες μια μέρα θα επαναστατήσουν εναντίον μας. Ο πραγματικός κίνδυνος βρίσκεται σε μας τους ίδιους και την όλο και μεγαλύτερη δύναμη που μας δίνουν τα δημιουργήματά μας χωρίς να είμαστε πάντοτε αρκετά σοφοί για να τη χρησιμοποιήσουμε όπως πρέπει.
Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com |