Adbots και spyware
Αν εγκαθιστάτε συχνά προγράμματα shareware, θα έχετε παρατηρήσει πως, τον τελευταίο καιρό, πολλά από αυτά συνοδεύονται από ένα ειδικό διαφημιστικό λογισμικό, γνωστό με το όνομα adbot, το οποίο εγκαθίσταται μαζί με το πρόγραμμα και δεν μπορεί να διαχωριστεί από αυτό.
Κατά την εγκατάσταση του shareware ή του freeware προγράμματος, το adbot ζητάει από τον χρήστη να δηλώσει μερικά γενικά πληροφοριακά στοιχεία όπως η χώρα που βρίσκεται ή τα ενδιαφέροντά του. Η εξήγηση που δίνεται στον χρήστη για τα ερωτήματα αυτά είναι πως το λογισμικό αυτό προσφέρεται σε χαμηλότερη τιμή (ή και δωρεάν) διότι περιέχει ένα πλαίσιο στο οποίο προβάλλονται διαφημίσεις για όσο χρόνο ο χρήστης έχει ανοιχτό το παράθυρο του προγράμματος. Γι' αυτό ζητούνται κάποια γενικά δημογραφικά στοιχεία τα οποία θα κάνουν ευκολότερη την επιλογή των κατάλληλων διαφημίσεων.
Σε ένα adbot η διαδικασία αυτή είναι απόλυτα διαφανής και κατανοητή. Οι περισσότεροι χρήστες γνωρίζουν πως τίποτε δεν δίνεται δωρεάν σε αυτό τον κόσμο και δεν έχουν αντίρρηση να βλέπουν μερικές διαφημίσεις ως αντάλλαγμα για τη δωρεάν ή τη φθηνότερη χρήση ενός προγράμματος. Γι' αυτό και, με την πάροδο του χρόνου, η πρακτική αυτή γίνεται όλο και πιο δημοφιλής και έχει υιοθετηθεί από πολλές σοβαρές επιχειρήσεις όπως η Qualcomm (κατασκευάστρια του Eudora).
Δυστυχώς, το μέλλον των adbots ως επιχειρηματική πρακτική κινδυνεύει από μια διεστραμμένη και δυνητικά επικίνδυνη δραστηριότητα γνωστή με το όνομα spyware η οποία είδε για πρώτη φορά το φως της δημοσιότητας λόγω των δραστηριοτήτων εταιρειών όπως η Aureate η οποία πρόσφατα μετονομάστηκε σε Radiate (http://www.radiate.com), πιθανότατα λόγω της μεγάλης αρνητικής δημοσιότητας που πήραν οι πρακτικές της.
Όπως κάθε εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο των adbots, η Aureate/Radiate ήρθε σε συμφωνία με μερικές εκατοντάδες (http://www.radiate.com/consumers/products.html) κατασκευαστές προγραμμάτων shareware (μεταξύ των οποίων και οι δημιουργοί δημοφιλών προγραμμάτων όπως τα CuteFTP, GO!Zilla, GetRight κ.α.) και συμπεριέλαβε μέσα στις διανομές των προϊόντων αυτών το λογισμικό της.
Όταν ο χρήστης εγκαταστήσει ένα από αυτά τα προγράμματα (είτε ως κανονική έκδοση, είτε απλώς ως demo) το adbot της Radiate (ή Aureate όπως τιτλοφορείται στα εικονίδια εγκατάστασης) εγκαθίσταται αυτόματα και υποβάλει στο χρήστη του λογισμικού τις συνήθεις γενικές ερωτήσεις που αναφέραμε παραπάνω (χώρα διαμονής, προτιμήσεις κ.λπ.).
Όπως όμως έγινε γνωστό πριν από λίγο καιρό, το adbot αυτό δεν αρκείται στην αποστολή διαφημίσεων όσο ο χρήστης χρησιμοποιεί το shareware πρόγραμμα. Παραμένει εν λειτουργία συνεχώς, παρακολουθεί όλες τις web σελίδες που επισκέπτεται ο χρήστης, καταγράφει όλες τις διαφημίσεις στις οποίες κάνει κλικ και στέλνει μέσω Internet αναφορά στην Aureate/Radiate για όλες τις διαφημιστικές σελίδες που επισκέφθηκε ο χρήστης, καθώς και για το χρόνο που δαπάνησε σε κάθε μια από αυτές.
Το χειρότερο δε απ' όλα είναι πως ο χρήστης δεν μπορεί να δει από πουθενά (εκτός από το registry) ότι είναι εγκατεστημένο και λειτουργεί αυτό το adbot (γι' αυτό και οι ειδικοί προτιμούν να αποκαλούν αυτά τα προγράμματα spyware). Επίσης, το spyware αυτό είναι κατασκευασμένο με τέτοιο τρόπο που δεν είναι δυνατόν να απεγκατασταθεί! Παραμένει μάλιστα στο PC και στέλνει πληροφορίες, ακόμη και αν ο χρήστης απεγκαταστήσει το shareware πρόγραμμα μέσω του οποίου τοποθετήθηκε στο PC του το spyware.
Δεν θα ήθελα η παραπάνω περιγραφή του τρόπου λειτουργίας των spyware να δημιουργήσει φοβίες στους χρήστες του Internet. Δεν υπάρχουν ούτε αποδείξεις, ούτε ενδείξεις πως τα spyware της Aureate/Radiate, της Conducent (http://www.conducent.com) ή κάποιου άλλου αποστέλλουν σε διαφημιστικές εταιρείες ή σε οποιονδήποτε άλλον προσωπικά στοιχεία του χρήστη (όνομα, διεύθυνση, καταναλωτική συμπεριφορά κ.λπ.). Ωστόσο, πιστεύω πως και μόνο το γεγονός ότι το spayware έχει τη δυνατότητα να το πράξει είναι από μόνο του αρκετά ανησυχητικό. Επίσης, θεωρώ πολύ ύποπτο ότι όλα αυτά γίνονται στα κρυφά και φυσικά δεν μου αρέσει καθόλου η αδυναμία του χρήστη να απεγκαταστήσει το spyware.
Γι' αυτό και προτείνω να ελέγχετε προσεκτικά τις εγκαταστάσεις adbots στο PC σας μια και υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να ανακαλύψουμε κάποτε πως μερικά από αυτά είναι στην πραγματικότητα spyware. Επίσης σας προτείνω να επισκεφθείτε το http://grc.com/optout.htm και να πάρετε δωρεάν το πρόγραμμα optout χάρη στο οποίο μπορείτε να ελέγξετε αν υπάρχει τέτοιο λογισμικό στο PC σας. (Σημείωση: Το optout δεν μπορεί να ανακαλύψει όλα τα spyware. Επίσης, αν απενεργοποιήσει κάποιο spyware θα πάψει να λειτουργεί και το shareware που το συνοδεύει.)
Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com |