Τι είναι η εικονική ιδιοκτησία
Έχετε ακούσει για την Ultima Online (http://www.uo.com); Πρόκειται για ένα εξαιρετικά δημοφιλές παιγνίδι χαρακτήρων μέσα στο οποίο μπορείς να δημιουργήσεις καινούργιες προσωπικότητες, να χτίσεις σπίτια και κάστρα, να αγοράσεις εργαλεία, να κερδίσεις εικονικά "χρήματα" κ.λπ.
Μια νέα συνδρομή στη φανταστική χώρα της Ultima κοστίζει 39,95 δολάρια (συν 9,95 δολάρια το μήνα). Ωστόσο, αν επισκεφθείτε sites πλειστηριασμών όπως το eBay θα δείτε παλαιές συνδρομές της Ultima να πωλούνται σε τιμές που συχνά κυμαίνονται μεταξύ 1.500 και 3.000 δολαρίων (το ρεκόρ είναι 4.000 δολάρια)!
Αυτή η τεράστια διαφορά τιμής οφείλεται σε ένα ασυνήθιστο, για το Internet, πρόβλημα: Η Ultima αντιμετωπίζει σοβαρότατη κρίση υπερπληθυσμού!
Θεωρητικά, ο χώρος που έχουν στη διάθεσή τους οι παίκτες είναι απεριόριστος. Ο δημιουργός του παιγνιδιού (η εταιρεία Electronic Arts) δεν έχει παρά να εγκαταστήσει περισσότερα μηχανήματα και μεγαλύτερους σκληρούς δίσκους και αμέσως η έκταση της χώρας πολλαπλασιάζεται ανάλογα. Η Ultima Online όμως έχει γίνει τόσο δημοφιλής (σήμερα έχει 125.000 χρήστες) που όσο κι αν προσπαθεί η Electronic Arts να ισορροπήσει τα πράγματα, προσθέτοντας νέους χώρους δράστης για τους παίκτες, η χώρα αντιμετωπίζει έντονη έλλειψη στέγης, τροφής και άλλων "ειδών πρώτης ανάγκης".
Ακολουθώντας λοιπόν τους οικονομικούς νόμους, η ζωή στην Ultima γίνεται σιγά σιγά όλο και πιο "ακριβή". Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος (όλο και περισσότεροι χαρακτήρες διεκδικούν όλο και λιγότερους πόρους) και απαιτείται όλο και μεγαλύτερη προσπάθεια για να καταφέρει ένα κάτοικός της να μείνει ζωντανός και να γίνει ευτυχισμένος (να αποκτήσει το δικό του κάστρο, να βρει την πανοπλία, το μαγικό φίλτρο ή το χρυσάφι που χρειάζεται κ.λπ.).
Δεν είναι περίεργο λοιπόν που κάποιοι βρήκαν τον αγώνα επιβίωσης στη χώρα της Ultima τόσο δύσκολο ώστε, αντί να αφιερώσουν τον χρόνο και την προσπάθεια που απαιτείται για να "ικανοποιηθεί" μέσω του παιγνιδιού ο εικονικός εαυτός τους, προτιμούν να αγοράσουν με πραγματικά χρήματα την ευημερία του! (Πριν από ένα μήνα κάποιος πλήρωσε 1.000 δολάρια, δηλαδή 310.000 δρχ., για 5 χαρακτήρες, 3 σπίτια και 300.000 πλάκες "χρυσού").
Υπάρχουν φυσικά πολλοί παίκτες που θεωρούν αθέμιτη την αγορά της επιτυχίας και ζητούν την κατάργηση τέτοιων συναλλαγών. Είναι άδικο, λένε, να αγωνιζόμαστε τόσο καιρό να γίνουμε ισχυροί και να μπορεί ένας αρχάριος να μας βάζει στο περιθώριο μόνο και μόνο επειδή έχει πιο πολλά χρήματα (στο παιγνίδι δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι αλλά πλούσιοι-δυνατοί και φτωχοί-αδύνατοι).
Δεν ξέρω αν οι διαμαρτυρίες των παικτών αυτών θα φέρουν κάποιο αποτέλεσμα. Το βέβαιο όμως είναι πως βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια πρωτοτυπία. Το όνειρο για ένα οικοπεδάκι στη Σελήνη μπορεί να ανήκει ακόμη στη σφαίρα της φαντασίας. Η εικονική περιουσία όμως είναι πια γεγονός.
Επιστροφή στο Αρχείο ’ρθρων Παλαιών Τευχών Επιστροφή στις Επιχειρηματικές Σελίδες Copyright 1998, 1999, 2000 Γιώργος Επιτήδειος Υποδείξεις, Ερωτήσεις, Σχόλια στην διεύθυνση gepiti@gepiti.com |